Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki – obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki. Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkę
Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa odwiedziła Gościniec Banica - gospodarstwo agroturystyczne...
Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku...
W stylu włoskiej minestrone...
Na śniadanie lub szybki lunch!
Do sałatek i makaronu;-)