Kotlety przykryć folią spożywczą, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem oraz chili. Mąkę wymieszać z łyżeczką słodkiej papryki, obtoczyć w niej mięso. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć bitki na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić cebulę posiekaną w kostkę. Po chwili dodać posiekany czosnek. Następnie pokrojone pieczarki. Przyprawić tymiankiem, szałwią i oregano. Dodać jabłko pokrojone w kostkę, podlać sokiem jabłkowym. Zagęścić śmietaną, zahartowaną odrobiną gorącego sosu z patelni. Wymieszać. Włożyć obsmażony wcześniej schab. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 20 minut. Podawać z surówką z buraczków.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Bohaterem tego odcinka będzie burak. Ewa przygotuje z niego ciekawą przystawkę...
(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...
Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...
Do tego ser pleśniowy i rukola!
W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...