Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę (lub roztarty) czosnek. Połączyć z mąką.
Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.
Podawać z kleksem śmietany i cukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Taka kuchnia, jakie czasy… Ponieważ skończył się karnawał, mamy post,...
Gorczycę, pieprz, ziele angielskie i jałowiec uprażyć na patelni. Wsypać do 2 1/2 l w ...
Na patelni roztopić masło, dolać sos sojowy i miód. Włożyć kurze udka (wcześniej umyt ...
Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.