/ Przepisy / Indyk w wermucie

Opis przygotowania

Piersi natrzeć solą i tymiankiem, przyprawić pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na maśle. Śliwki i morele opłukać. Boczek pokroić na plastry. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć połowę plasterków boczku, na nich filety. Przykryć pozostałym boczkiem i liśćmi laurowymi.

Winem wymyć smak z patelni i przelać do naczynia z mięsem. Przykryć. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Dodać śliwki i morele. Piec w tej samej temperaturze przez ½ godziny.

Sos spod mięsa odparować, przelać do sosjerki. Indycze piersi pokroić na plastry i podawać z sosem, upieczonymi owocami oraz żurawiną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 63
Ewa gotuje - odc. nr 63

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje coś specjalnie na rodzinne przyjęcie....

 

Podobne przepisy

Kurze udka w glazurze

Na patelni roztopić masło, dolać sos sojowy i miód. Włożyć kurze udka (wcześniej umyt ...

Warkocz z polędwiczki

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...

Pierś kurczaka z kostką

A do tego sos grzybowy!

Sandacz na makaronie z cukinii

Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1  1/2  cm. Ugotowa ...

Wróć do listy przepisów