W garnku roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i lekko podsmażyć. Gdy ziarenka zrobią się szkliste, zalać je wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu (15-20 minut), aż wchłoną cały płyn. Ryż może być lekko niedogotowany - taki nawet jest lepszy. Ważne, by był sypki (można jeszcze przed gotowaniem przelać go zimną wodą na sicie).
Jajka wybić do miski, roztrzepać widelcem, dodać do ryżu. Wymieszać i podzielić na trzy części. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na talarki. Dodać cynamon i, w zależności od słodyczy jabłek, posłodzić.
Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, połowę jabłek, kolejną warstwę ryżu i drugą połowę jabłek. Na wierzchu rozłożyć równiutko ostatnią porcję ryżu i zalać słodką śmietanką. Okrasić wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielki Post rozpoczął się, w magazynie kulinarnym „Ewa gotuje”...
Bodaj najbardziej znana grecka zapiekanka...
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...
Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...
Doprawione szafranem!