Wielki Post rozpoczął się, w magazynie kulinarnym „Ewa gotuje” czas więc na postne dania. – Zrobię bardzo prostą, za to pyszną i jedną z moich ulubionych potraw: ryż zapiekany z jabłkami – zapowiada Ewa Wachowicz. – Można go jeść zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Nie znam osoby, której tak przygotowany ryż, by nie smakował! Na deser będzie szarlotka. – Nietypowa, bo bez jajek. Za to bardzo smaczna! – zapewnia autorka programu. Sposób wykonania placka rzeczywiście może wprawić w zdumienie. W jego składzie znajdziemy jedynie kaszę mannę, mąkę, cukier i odrobinę proszku do pieczenia. Do tego odpowiednio przyprawione jabłka. – Szarlotka wychodzi z tego naprawdę wyśmienita. Ale uwaga: dobrze jest odstawić ją na co najmniej 1 dzień. W przeciwnym razie ostatnia warstwa „dziwnego” ciasta, ta na spodzie, będzie zbyt sypka – mówi pani Ewa.
Kto jadł w dzieciństwie? Ręka w górę!
Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...