/ Przepisy / Rożki czarno-białe

Opis przygotowania

Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zarobić ciasto. Uformować wałek, podzielić na 5 części, z każdej zrobić kulę, rozwałkować na wielkość talerza, podzielić na 8 części (trójkąty).

Wiśnie rozmrozić na sicie, przesmażyć z cukrem i cukrem waniliowym (na teflonowej patelni). Przy krawędzi każdego trójkąta dać podsmażone owoce, zwinąć i uformować - tak by powstał zgrabny rożek (zamiast wiśni może być marmolada, ew. wiśnie w alkoholu). Piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C, na złoty kolor.

Przygotować polewę i lukier. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, dodać mleko i masło. Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem (ile zabierze). Rożki zdobić polewą czekoladową i lukrem (końcówki czekoladą, środek lukrem).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 43
Ewa gotuje - odc. nr 43

Zapraszamy na "sylwestrowe" wydanie tego magazynu kulinarnego, w którym...

 

Podobne przepisy

Torcik orzechowo-migdałowy

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gę ...

Ambasador

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło ...

Biszkopt z dżemem z cukinii

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...

Chlebek bananowy

Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!

Wróć do listy przepisów