Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić kopczyk, następnie dołeczek. Wybić żółtka. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 10-15 minut.
Po tym czasie rozwałkować, podsypując mąką. Foremką – w okresie przedświątecznym mogą to być gwiazdki, choinki, aniołki itp. – wykroić ciastka. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Przełożyć na blachę. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Wystudzone ciastka można przełożyć powidłami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po raz kolejny Ewa zaprasza na potrawy kuchni hiszpańskiej. Zrobi tapenadę...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...
Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...
Dla wegan - na ruszcie;-)
Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...