/ Przepisy / Rozgrzewający krem z marchewki

Opis przygotowania

Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć płatki migdałowe). Przełożyć do miski, by przestygły.

Marchewkę pozbawić skórki i pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać wywarem jarzynowym. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zezłocić na pozostałym maśle.

Przełożyć do garnka i odrobiną wywaru wymyć „smak" z patelni. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko gotować do miękkości, następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i sokiem z cytryny (soku trzeba dać tyle, by złamał słodycz marchewki).

Marchewkowy krem nalać do talerza. Na środku zupy zrobić kleks ze śmietany, dookoła posypać prażonymi pestkami dyni.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 93
Ewa gotuje - odc. nr 93

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje rozgrzewającą zupę-krem z marchewki....

 

Podobne przepisy

Krem z ziemniaków

Kartoffelsuppe;-)

Pieczarkowa pod ciastem francuskim

Prosto z piekarnika...

Zupa krem z warzyw i pieczarek

Pieczarkowa na włoszczyźnie...

Ziemniaczana z czosnkiem

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać ...

Wróć do listy przepisów