Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). Dorzucić odcedzone kapary.
Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i połączyć z sałatką. Odstawić, by się przegryzło.
Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia). Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nasza historia jest zawiła, niezwykle barwna i wielokulturowa. A jak wiadomo...
Sposób na kartofle...
Dobry też na ciepło lub jako... koktajl!
Na kaszy jaglanej!
Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami...