/ Przepisy / Polędwiczki w miodzie

Opis przygotowania

Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Majeranek i tymianek wymieszać ze sobą i przyprawić nimi mięso.

Musztardę przełożyć do miski i dolać miód, wymieszać. W zależności od rodzaju użytej musztardy otrzymamy różne potrawy. Jeśli bardziej lubimy mięso na słodką nutę, to można dodać krem z gorczycy z miodem. Jeżeli chcemy zaostrzyć smak, użyjmy musztardy Dijon (można też pomieszać je ze sobą). Przyprawione polędwiczki posmarować musztardową marynatą, przełożyć do miski i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (mięso można zamarynować dzień wcześniej).

Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać miodem pitnym i dusić pod przykryciem do miękkości.

Polędwiczki wyjąć (trzymać je w cieple!) a na patelnię wlać śmietanę. Na dużym ogniu odparować do momentu, aż sos się zagęści. Pod koniec dodać łyżkę musztardy (w trakcie długiego gotowania traci na smaku i ostrości).
Polędwiczki pokroić na plastry i polać sosem - idealnie smakują z kopytkami. Można też z powrotem włożyć mięso do sosu, by się podgrzało.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 124
Ewa gotuje - odc. nr 124

Polędwiczki wieprzowe po staropolsku, blok czekoladowy z bakaliami. Ewa...

 

Podobne przepisy

Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym

Wstążki z cukinii w klasycznym sosie z pomidorów.

Karkówka z cebulą

Marynowana w musztardzie i majonezie!

Szaszłyki z warzyw i oscypka

Z grilla dla wegetarian!

Łosoś w bekonie z selerowym sosem

W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. Do ...

Wróć do listy przepisów