/ Przepisy / Skrzydełka na ryżu

Opis przygotowania

Skrzydełka umyć i osuszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika.

Przyprawę do kurczaka wsypać do miseczki. Wlać olej, przecisnąć czosnek. Przyprawić solą. Wymieszać. Marynatą pokryć skrzydełka. Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Ryż wsypać na patelnię z metalową rączką. Na ryżu ułożyć plastry cebuli, a na cebuli zamarynowane skrzydełka.

Masło roztopić w garnku. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ketchup, szklankę wody oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Sosem równomiernie polać skrzydełka na ryżu. Piec przez ok. 1 ½ godziny w temp. 180 st. C. W razie potrzeby wlać ½ szklanki wody.

Podawać z ulubioną surówką lub sałatką.

Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać jogurt i majonez. Wrzucić drobno posiekaną mieszankę studencką. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 295
Ewa gotuje - odc. nr 295

W kolejnym odcinku zobaczymy potrawy kuchni studenckiej. Pracę w kuchni...

 

Podobne przepisy

Kurczak maślany

Wyjątkowo chrupiący!

Kurczak Gong Bao

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...

Kurczak z kurkami w ziemniaczanych koszyczkach

Mięso umyć i wyczyścić. W misce wymieszać oliwę z musztardą i sosem sojowym...

Warkocz francuski

Z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem...

Wróć do listy przepisów