
Na stolnicę przesiać mąkę, wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek. Wbić żółtka, wyrobić nożem, zagnieść, włożyć do foliowego woreczka i schować do lodówki na minimum godzinę.
Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem. Pod koniec, szpatułką lub drewnianą łyżką, ostrożnie wmieszać zmielone orzechy włoskie.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na wielkość tortownicy (średnica 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Pierwszy placek ułożyć na dnie formy. Wylać orzechową pianę. Przykryć drugim plackiem.
Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzić. Na wierzchu rozsmarować powidła. Ale uwaga: bardzo delikatnie, bo placek jest niesamowicie kruchy. Z polewy czekoladowej zrobić esy-floresy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielka Sobota to ostatni dzień przygotowań wielkanocnych. Ewa proponuje...
Kruche z rubinolą;-)
Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka ...
Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić ...