
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i podgrzanego mleka zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić miskę w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ściereczką. Poczekać, aż ciasto wyrośnie - co może potrwać nawet 1 i 1/2 godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i jajko. Wyrabiać ręką, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż kolejny raz wyrośnie.
Rozwałkować, przełożyć na blachę 40x28 cm, poukładać śliwki. Posypać płatkami migdałowymi i kruszonką - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrobić, utrzeć na tarce. Włożyć do otwartego piekarnika rozgrzanego do 50 st. C, żeby jeszcze wyrosło. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Makaron gryczany z oliwą i suszonymi pomidorami, ciasto drożdżowe...
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...
Jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę...
Na słodko i na słono!
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...