Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Przełożyć do utartych żółtek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (szpatułką). Przełożyć do tortownicy - wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st. C przez 35-40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Naponczować.
Brzoskwinie obrać, pokroić w drobną kostkę. Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodać owoce, dokładnie wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt.
Wiórki uprażyć na suchej patelni. Rozsypać na cieście. Wstawić na 15 minut do piekarnika (180 st. C). Wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: żeberka w coli, kapusta a na deser placek z brzoskwinia...
Inspirowany włoskimi lodami z czekoladą...
Świetny dodatek do deserów;-)
Ciasto rozmrozić, rozwałkować, posmarować białkiem. Na części ułożyć rozmrożone połów ...
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...