Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier, żółtka, jajka, masło, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Podzielić ciasto na cztery równe części i każdą rozwałkować - tak, aby pasowały do prostokątnej formy 33x21 cm.
Z posiekanych orzechów, cukru pudru, masła i miodu przygotować masę: wszystkie składniki wymieszać w rondlu i podgrzewać na ogniu 7-8 minut, aż się połączą.
Na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć gorącą masę orzechową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C przez 15-20 minut.
Pozostałe placki upiec w podobny sposób, ale bez masy orzechowej. Odstawić, aż wystygną.
Przyrządzić masę jajeczną: jajka ubić na parze z cukrem i kawą rozpuszczalną - na puszysty krem. Ostudzić.
Placki nasączyć mocną, świeżo zaparzoną kawą, zalać masą jajeczną i posypać pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowane ułożyć jeden na drugim. Na wierzch nałożyć placek z masą orzechową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gospodyni tego magazynu kulinarnego, Ewa Wachowicz przyrządzi...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. ...
Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.
Z truskawkami i prażonymi płatkami migdałów!
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...