Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i przełożyć na dwie identyczne blachy do pieczenia.
Na każde ciasto dać 25 dag powideł śliwkowych. Na powidła po 10 dag rodzynków. Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić cukrem. Rozłożyć na plackach. Na pianę wysypać po 10 dag posiekanych orzechów włoskich. Piec przez 45 minut w temp. 190 st. C.
Z mleka i budyniu ugotować masę. Wystudzić i stopniowo dodawać do masła utartego z cukrem i cukrem waniliowym. Całość utrzeć na pulchną, gładką masę. Dodać spirytus i przełożyć placki. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kaczka w sosie winnym z żurawiną, „Pani Walewska”. Tym razem...
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...
W stylu włoskiej straciatelli;-)
Z ptasim mleczkiem!
Zdobiony płatkami migdałów i czekoladą!