Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto z fistaszkami

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Dorzucić szczyptę soli. Ubić i utrwalić cukrem. Stopniowo, po jednym, dodać żółtka. Cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując.

Wsypać drobno prażone i posiekane orzeszki. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Uperfumować skórką cytrynową. Wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu wystudzić. Udekorować lukrem oraz prażonymi orzeszkami (można użyć fistaszków solonych).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 331
Ewa gotuje - odc. nr 331

Podczas treningu Ewa spotka młodych ludzi, którzy dzielą tę samą pasję...

 

Podobne przepisy

Keks dwukolorowy

Naszpikowany bakaliami...

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...

Opity Izydor

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...

Drożdżówka z konfiturą malinową

Na wyprawę nie tylko jagodzianki...

Wróć do listy przepisów