Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać. Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 1 godzinę, najwyżej godzinę i 10 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz zaprasza na małe co nieco - w programie przyrządzi potrawy...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...
Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować...
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...