Mięso naciąć w ten sposób, by uzyskać jak największy płat. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć słodką papryką, przyprawić solą i pieprzem. Na jednym z brzegów położyć kiełbasę i ciasno zwinąć. Związać dratwą – podobnie jak szynkę.
Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i podlać wodą. Przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodać poszatkowaną i podgotowaną modrą kapustę. Zakwasić octem, posłodzić. Dorzucić zimne masło. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić. Cebulę posiekać w kostkę i usmażyć na maśle. Wkroić ziemniaki. Zrumienić, ostrożnie mieszając.
Upieczony schab przełożyć na deskę. Do śmietany dodać mąkę, wymieszać, zahartować i wlać do sosu spod pieczenia. Doprawić solą i pieprzem.
Schab pokroić w plastry. Podawać z sosem, modrą kapustą i bratkartoflami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa odwiedzi Nikiszowiec, bodaj najbardziej rozpoznawalne osiedle...
Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!
Curry wurst;-)
Niezwykle delikatny...
Piersi z kurczaka, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Mięso przyprawić curry, kmin ...