Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto jogurtowe z nutką pomarańczy

Opis przygotowania

Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, jogurt, słodzik (taki, który można używać do pieczenia). Dokładnie mieszam, by nie było żadnych grudek. Pomarańcze myję i na tarce o drobnych oczkach ścieram skórkę z połowy owocu. Ocierać trzeba bardzo uważnie, gdyż zaraz pod skórką znajduje się biały miąższ, który jest gorzki i mógłby zepsuć ciasto.

Następnie nożem obkrawam skórkę i wycinam zgrabne pomarańczowe fileciki. Formę cieniutko smaruję masłem. Na spodzie układam pomarańczowe filety (jeśli pomarańcza jest mała, trzeba wyfiletować dwa owoce). Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Drewnianą łyżką bardzo delikatnie łączę z masą żółtkową. Przelewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 st. C na 40-45 minut (foremka prostokątna 16x24 cm lub okrągła o średnicy 20-22 cm).

Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, odwracam do góry dnem i wyciągam z formy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 76
Ewa gotuje - odc. nr 76

Tym razem dieta rybna, bogata w kwasy omega-3. Najpierw Ewa Wachowicz uwędzi...

 

Podobne przepisy

Ziemniaczki

Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Ciasteczka serowe

Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...

Ule

Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...

Wróć do listy przepisów