Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.Suszone, wędzone w dymie śliwki zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc.
Następnego dnia podgotować śliwki w tej samej wodzie, w której się moczyły. Osączyć i wystudzić. Wywaru nie wylewać. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć do miski.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gdy wystygną, posiekać i połączyć ze śliwkami. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Schab naciąć wzdłuż mniej więcej do połowy głębokości. Nie docinać do końca – tak, by powstało coś w rodzaju kieszonki W nacięcie włożyć farsz. Aby wszystko pozostało na swoim miejscu, obwiązać dratwą.
Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową. Polać odłożonym wywarem śliwkowym i szczelnie zawinąć. Naczynie ze schabem wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać 2 łyżki masła, śmietankę i świeżo startą gałkę muszkatołową. Ubić.
Gdy kartofle przestygną, wybić żółtka i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem (wystarczy 1 łyżka) i zapiec w temp. 180 st. C.
Schab wyjąć z pieca mniej więcej po godzinie pieczenia. Odwinąć folię i z powrotem włożyć do piekarnika, by wierzch ładnie się zrumienił.
Po 20 minutach mięso wyjąć, pozbyć się dratwy i pokroić w dość grube plastry. Podawać z zapieczonymi ziemniakami oraz sosem, który powstał podczas pieczenia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed Niedzielą Palmową, na tydzień przed świętami Wielkiej Nocy, Ewa...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!
Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...
Świetny na ciepło oraz jako wędlina...