Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Cały czas miksując, stopniowo dodać żółtka.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
Piec przez ok. 35 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.
Przygotować placek miodowy. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, zrobić dołeczek, do dołka wybić jajka, wlać miód. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
Zrobić wałek, przeciąć na pół. Połówkę ciasta włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki – na pewno przyda się do innego deseru. Drugą część rozwałkować, nawinąć na wałek i przełożyć do prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.
Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć na dwóch oddzielnych patelniach. Jabłka przyprawić cynamonem. Gdy owoce zmiękną, wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na dolny placek nałożyć tężejąca masę jabłkową. Rozsmarować. Przykryć miodownikiem. Nałożyć masę gruszkową, również rozsmarować i przykryć górnym plackiem.
Wierzch ciasta pokryć czekoladą, rozpuszczoną z mlekiem i masłem w gorącej kąpieli wodnej. Udekorować ekologicznymi chipsami jabłkowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi potrawy z wieprzowiny. Gotowanie rozpocznie...
Mocno pomarańczowe;-)
Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...
Na wyprawę nie tylko jagodzianki...
Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche s ...