Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję (zazwyczaj znajduje się w środku tuszki), wykroić piersi. Nóżki i piersi odłożyć i przyrządzić wedle przepisu na confit. Korpus, szyję i skrzydełka włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, posolić, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i ugotować na wolnym ogniu (ok. 1 ½ godziny).
Po tym czasie wrzucić opaloną nad ogniem cebulę, marchewkę i pietruszki, kawałek selera, czosnek i lubczyk. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 40 minut.
Podawać z domowym makaronem i plastrami marchewki. Na talerzu udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W wigilię Wszystkich Świętych Ewa Wachowicz zaprosi widzów na potrawy z...
A do tego bryndza!
Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż d ...
Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...
Polski klasyk także na chińską nutę...