Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta tatin

Opis przygotowania

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Dodać cynamon i skórkę otartą z cytryny. Wlać żubrówkę. Wymieszać i odstawić.

Na żeliwnej patelni rozpuścić cukier. Gdy powstanie karmel, wrzucić jabłka. Dodać miąższ z wanilii. Wymieszać i smażyć przez chwilę.

Ciasto przyciąć tak, by miało średnicę o 2 cm większą niż patelnia. Takim krążkiem nakryć podsmażone jabłka. Nakłuć widelcem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Po wyjęciu z pieca przełożyć delikatnie na paterę lub talerz, odwracając przy tym patelnię do góry dnem.

Podawać z lodami waniliowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 252
Ewa gotuje - odc. nr 252

Tym razem Ewa postanowiła zaszaleć z poczciwym ziemniakiem. Nie zrobi jednak...

 

Podobne przepisy

Sernik na czekoladowym cieście

Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ...

Drożdżówki z budyniem i śliwkami

Co ciekawe: śliwki są... suszone!

Sernik dyniowo-imbirowy

ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

Pucharki z galaretką i bezami

A zamiast bitej śmietany jogurt naturalny!

Wróć do listy przepisów