Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Dodać cynamon i skórkę otartą z cytryny. Wlać żubrówkę. Wymieszać i odstawić.
Na żeliwnej patelni rozpuścić cukier. Gdy powstanie karmel, wrzucić jabłka. Dodać miąższ z wanilii. Wymieszać i smażyć przez chwilę.
Ciasto przyciąć tak, by miało średnicę o 2 cm większą niż patelnia. Takim krążkiem nakryć podsmażone jabłka. Nakłuć widelcem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Po wyjęciu z pieca przełożyć delikatnie na paterę lub talerz, odwracając przy tym patelnię do góry dnem.
Podawać z lodami waniliowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa postanowiła zaszaleć z poczciwym ziemniakiem. Nie zrobi jednak...
Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...
Z rodzynkami... Pachnąca cynamonem!
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z ser ...