Przygotować zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3-4 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni posypać mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej herbatę matcha (do trzeciej nic nie dodawać). Wyrobić, aby ciasta zmieniły kolor. Stolnicę podsypać mąką. Z ciast uformować 3 wałki, następnie skleić je na początku i zapleść warkocz. Na końcu również skleić, po czym zawinąć sklejeniem pod spód. Przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia (na około 30 minut).
Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić. Gdy składniki się połączą, zrobić kulę, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce.
Wyrośniętą chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką (pokruszyć lub zetrzeć na tarce jarzynowej). Piec przez około 25 minut w temp. 180 st. C.
Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Im cieplej, tym chętniej sięgamy po dania lekkie i szybkie w przygotowaniu....
Masło roztopić w garnku. Herbatniki...
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - ...
Naszpikowana granatem...
Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence...