/ Przepisy / Omlet kokosowy z truskawkami

Opis przygotowania

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor (od czasu do czasu trzeba je przemieszać, by się nie przypaliły).

Ser przełożyć do miski, dodać śmietanę i cukier waniliowy. Rozgnieść widelcem. Posłodzić.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać po jednym żółtku. Zmiksować. Dodać mąkę, uprażone wiórki kokosowe, cynamon i mleko. Wymieszać łyżką lub szpatułką.

Na gorącej patelni roztopić masło. Nałożyć masę omletową, równo rozprowadzić i zmniejszyć płomień. Gdy omlet usmaży się z jednej strony, przewrócić na drugą.

Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać masło i mleko. Wymieszać.

Usmażony omlet przełożyć na talerz. Posmarować serkiem, nałożyć pokrojone truskawki i złożyć na pół. Ozdobić polewą czekoladową i uprażonymi wiórkami kokosowymi. Można udekorować truskawkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 247
Ewa gotuje - odc. nr 247

W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...

 

Podobne przepisy

Pasta serowa z olejem i pestkami dyni

Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...

Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...

Deska masła

Absolutny hit w mediach społecznościowych!

Smarowidło z Jaśka

Doskonałe z chlebem i kiszonym ogórkiem!

Wróć do listy przepisów