ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 86

OPIS ODCINKA

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje gęś nadziewaną kaszą i grzybami, podaną z aromatycznym sosem na bazie wina. Opowie też o walorach gęsiego smalcu. – Najnowsze badania dowodzą, że kuchnia naszych przodków, oparta na dobrych tłuszczach zwierzęcych, wcale nie jest gorsza od śródziemnomorskich „wynalazków” – mówi pani Ewa. – Smalec z gęsi jest idealny jako dodatek do pieczywa. Sprawdzi się więc jako składnik „czekadełka” przed daniem głównym. Świetnie nadaje się też do smażenia czy pieczenia, bowiem może być używany w wysokich temperaturach, nawet powyżej 200 st. C. Na deser będą ciasteczka z jabłkiem – nietypowe, bo w kształcie pierożków. Pani Ewie bardzo spodobał się ten deser, bowiem ciastka nie tylko ciekawie wyglądają, ale i świetnie smakują: są bardzo wytrawne.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Gęś nadziewana

Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...

Ciasteczka - pierożki

Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...

Wróć do listy odcinków