Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Torcik z musem porzeczkowym

Opis przygotowania

Herbatniki wrzucić do miksera i zmiksować pulsacyjnie, tak aby uzyskać pokruszone, lecz niezbyt mocno zmielone ciasteczka (można też wysypać herbatniki na stolnicę i pokruszyć wałkiem). Dodać kakao i miękkie masło. Wymieszać. Tak powstałą masą wykleić dno tortownicy (średnica 24 cm). By wyrównać i dobrze ubić, można użyć małego wałeczka. Tortownicę wstawić do lodówki.

W ¼ szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zostawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy. Na końcu wlać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Śmietanową masę wyłożyć na kruchy spód i znowu wstawić do lodówki.

Rozmrożone czarne porzeczki przełożyć do rondla, posypać cukrem do smaku (można dać więcej lub mniej, co zależy od kwaśności owoców) i postawić na małym gazie, by puściły sok i zaczęły się gotować – owoce powinny być jędrne, choć porzeczki można też rozgotować i zmiksować na gładką masę.

W ½ szklanki gorącej wody rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny. Dodać do gorących owoców, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Pilnować, by masa całkowicie nie zastygła. Przestudzone, ale ciągle w stanie płynnym, porzeczki przełożyć na śmietanową masę. Wierzch wyrównać, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 243
Ewa gotuje - odc. nr 243

Tym razem Ewa zaprosi na potrawy z dodatkiem oliwek. Zacznie od szybkiej...

 

Podobne przepisy

Sernik na zimno

Z kokosem;-)

Pani Walewska

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić ...

Torcik marchewkowy

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...

Pascha

Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...

Wróć do listy przepisów