/ Przepisy / Ciasteczka słoneczka

Opis przygotowania

Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, rozwałkować (podobnie jak na pierogi, na grubość 2-3 mm). Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasycznej "literatki".

Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 15 minut, aż lukier się zrumieni. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.

Jajka z cukrem ubijać na parze, aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać krem jajeczny. Ucierać, aż się połączą. Wmieszać spirytus i kawę (lub dwie łyżki kawy rozpuszczalnej, rozrobione w minimalnej ilości wody). Zamiast spirytusu można dać 2 kieliszki winiaku, ale ryzykujemy, że masa będzie zbyt rzadka. Z kolei mniej alkoholu nie spełni swojej smakowej roli.

Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciastkiem lukrem na zewnątrz. Posmarować boki kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 2
Ewa gotuje - odc. nr 2

Drugi odcinek tego autorskiego programu kulinarnego będzie utrzymany w...

 

Podobne przepisy

Małdrzyki krakowskie

Znane od wieków smażone placuszki z twarogu;-)

Bomby z hawerfolków

Kule z płatków owsianych;-)

Torcik red velvet

Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii...

Sernik lwowski

Najlepiej smakuje z herbatą i konfiturą truskawkową;-)

Wróć do listy przepisów