Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Na stolnicy wyrobić mąkę z serem, cukrem waniliowym i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem - ciasto ma być trochę twardsze niż na makaron.
Schować do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkować (jak na pierogi) i szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 25-30 minut. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka można nadziewać w różny sposób, np. wymieszaną z marmoladą konfiturą z płatków dzikiej róży (wtedy zamiast krążków wycinamy kwadraty i składamy "w kopertę").
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jak wykorzystać różne rodzaje serów do przygotowania pysznego obiadu i...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Bi ...
Zaskakujące ciasto pełne maku...
Najlepiej smakuje z herbatą i konfiturą truskawkową;-)
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...