Drugi odcinek tego autorskiego programu kulinarnego będzie utrzymany w tonacji sylwestrowo-karnawałowej. Ewa Wachowicz przygotuje potrawy bardzo pożywne, a do tego smaczne i zdrowe. Zrobi solidny wiejski żur z białą kiełbasą i boczkiem, regeneracyjny bigos i ciasteczka-słoneczka z masą kawową. "Pożywny żurek jest niezastąpiony podczas każdej imprezy, a w Nowy Rok można go podać na… śniadanie! Oczywiście nie bladym świtem, raczej koło południa" - śmieje się pani Ewa. "Ciasteczka-słoneczka robię od zawsze na wszelkiego rodzaju przyjęcia. A bigos? No cóż, nie znam nikogo, kto nie zjadł mojego ciepłego bigosu po północy…". W programie zobaczymy ponadto, jak przybrać stół z myślą o sylwestrowo-karnawałowych szaleństwach.
Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki ...
Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...
Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodów ...