Żółtka wybić do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i miąższ z laski wanilii. Utrzeć nad gorącą kąpielą wodną. Odstawić do wystudzenia.
Do przestudzonych żółtek dodać serek mascarpone – partiami, po łyżce, stopniowo ucierając (ser powinien mieć temp. pokojową). Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Do mocnej kawy wlać likier. W naparze zanurzyć biszkopty i ułożyć na dnie pucharków (po 2-3 ciasteczka). Na biszkopty dać trochę masy. Znowu ułożyć nasączone kawą biszkopty, następnie ponownie masę. Tak działać, aż do napełnienia pucharków. Na samym końcu na masę pokruszyć biszkopty, udekorować kakao i wstawić do lodówki. Przed podaniem można ozdobić listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ostatnio w naszych mediach sporo było hałasu w związku z wędzeniem wędlin....
Rogaliki po francusku...
Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...
Na białym winie!