Mleko przelać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać w dołeczku, przykryć i zostawić w spokoju (na ok. 20 minut).
Do drugiej miski wsypać mąkę na kruszonkę, dodać ksylitol i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z dżemem.
Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wyrośnięte ciasto. Rozciągnąć na kształt formy. Oprószyć mąką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonką.
Piec przez ok. 45 minut w 170 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W ostatnim odcinku ramówki wiosennej zobaczymy jak przygotować zupę koperkową...
Jabłecznik w szkle...
Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...
Sama słodycz!
Obowiązkowa na wielkanocnym stole!