Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pączki z ziemniaków

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 199
Ewa gotuje - odc. nr 199

Odcinek ziemniaczany. "Nie ukrywam, że do ziemniaków mam słabość" mówi...

 

Podobne przepisy

Ciasto pomidorowe

Z bananem!

Tarta z gruszkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...

Shakes z matchą

Wariacje z zieloną herbatą;-)

Brownie z batatów

Słodzone bananem! Podane z sałatką owocową;-)

Wróć do listy przepisów