
Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze pół godziny. Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić.
Gdy dżem jest w pomieszczeniu o temp. pokojowej ma rzadką konsystencję, gdy trzymamy go w lodówce ładnie się ścina i przyjmuje formę galaretki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku na stole Ewy będzie królować cukinia. Nasza Prowadząca przygotuje...
Mąkę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnieść. Zawinąć w folię ...
Zaskakujące ciasto pełne maku...
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...
Lekko pikantne;-)