Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze pół godziny. Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić.
Gdy dżem jest w pomieszczeniu o temp. pokojowej ma rzadką konsystencję, gdy trzymamy go w lodówce ładnie się ścina i przyjmuje formę galaretki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku na stole Ewy będzie królować cukinia. Nasza Prowadząca przygotuje...
Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę i jajko. W ...
Nikt nie odgadnie składu...
Idealne do popołudniowej kawy lub na wypad za miasto...
Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, ...