Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sernik z bezą orzechową

Opis przygotowania

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać z masłem i smalcem (ten dodatek spowoduje, że spód będzie bardziej kruchy). Gdy na stolnicy powstanie kruszonka, zrobić dołek i wybić jajko oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wykleić dno klasycznej, prostokątnej blachy (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

Ser dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa (można skorzystać z gotowych serów na sernik), dodać wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrobić robotem. Przelać na ciasto (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodać zmielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na masę serową. Wyrównać. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. C na 1 godzinę i 20 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i - z uchylonymi drzwiczkami - trzymać w nim ciasto przez ok.  1/2  godziny.

Gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem lub „popisać" roztopioną czekoladą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 183
Ewa gotuje - odc. nr 183

Odcinek dla amatorów serów. Ewa przygotuje fondue z trzech rodzajów sera,...

 

Podobne przepisy

Jabłecznik

Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...

Ciasto borówkowe

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

Czekoladowe ciasto z fasolką? Czemu nie!

Pieczone banany

Prościej już się nie da...

Wróć do listy przepisów