Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest już dobrze utarta, dodać żółtka, mąkę przesianą z sodą i kakao oraz dżem. Wszystko dokładnie wymieszać, dolewając mleko. Na samym końcu dodać białka ubite na sztywno - bardzo delikatnie. Klasyczną prostokątną formę (24x38cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
Zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zbieleje, dodać żółtka, ser (dwa razy zmielony w maszynce do mięsa; można też kupić gotowy, zmielony ser na serownik). Dokładnie wymieszać dosypując budyń, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu masę delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Prostokątną formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć wzdłuż 4 paski ciasta - w równych odległościach. Przerwy wypełnić masą serową. Ułożyć drugą warstwę. Na serze umieścić paski ciasta (5 szt.), a przestrzeń między nimi ponownie wypełnić serem - delikatnie! Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C na ok. 1 godzinę i 20 minut (przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dobrze się upiekło).
Po wystudzeniu serową szachownicę udekorować polewą. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać masło i mleko, i - nim zastygnie - przelać na placek.
By kawałki sernika pięknie wyglądały na talerzu, szachownicę należy kroić po skosie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
"W tym odcinku „Ewa gotuje” gratka dla mięsożerców: schab marynowany...
Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...
Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem d ...
Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...