
Żółtka utrzeć z cukrem. M±kę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ¶mietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić. W razie potrzeby podsypać m±k±.
Mak sparzyć i zmielić, dodać masło, cukier, żółtka, miód i aromat migdałowy. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać.
Orzechy zmielić, zalać wrz±cym mlekiem poł±czonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń, m±kę i dalej ucierać. Dodać rodzynki. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do sera, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarach 40x24 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±). Na ciasto nałożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej - tak, by przykryły połowę placka. Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej. Przykryć warstw± masy serowej i piec 70-80 minut w 170-180 st. C.
Poniważ do placka potrzeba ł±cznie 10 jajek, pracę można sobie znacznie ułatwić. Zamiast ubijać pianę trzy razy, wszystkie białka wystarczy wybić do jednej miski, a na samym końcu ubić z nich pianę (dobrze jest też dodać szczyptę soli) i wmieszać do każdej z trzech mas: do serowej więcej niż połowę, do makowej i orzechowej po połowie tego, co zostanie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz ugotuje...
Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczypt± soli...
Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyci±ć spody, by prost ...