W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz ugotuje zupę ogórkową i upiecze placek o nazwie "Rzeszowiak". "Moja mama zawsze robi ogórkową na bulionie. Jeśli w niedzielę na obiad podaje rosół z makaronem, w poniedziałek na resztce bulionu gotuje właśnie zupę ogórkową. Nieco zmodyfikowałam jej recepturę i ogórkową przyrządzam na wywarze jarzynowym. Można zrobić ją na kostce warzywnej, ja jednak zachęcam do ugotowania domowego bulionu. Żeby było szybciej, wywar z jarzyn proponuję zrobić w szybkowarze" - mówi gospodyni programu. "Rzeszowiak" jest deserem pracochłonnym, ale zadając sobie odrobinę trudu w jednym dużym cieście połączymy trzy smaki: makowca, orzechowca i sernika. Ciasto jest rewelacyjne, warto więc poznać jego recepturę.
Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...