/ Przepisy / Placek ze śliwkami

Opis przygotowania

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i podgrzanego mleka zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić miskę w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ściereczką. Poczekać, aż ciasto wyrośnie - co może potrwać nawet 1  i  1/2 godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i jajko. Wyrabiać ręką, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż kolejny raz wyrośnie.

Rozwałkować, przełożyć na blachę 40x28 cm, poukładać śliwki. Posypać płatkami migdałowymi i kruszonką - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrobić, utrzeć na tarce. Włożyć do otwartego piekarnika rozgrzanego do 50 st. C, żeby jeszcze wyrosło. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 109
Ewa gotuje - odc. nr 109

”Makaron gryczany z oliwą i suszonymi pomidorami, ciasto drożdżowe...

 

Podobne przepisy

Rolada waflowa z bakaliami

Składniki masy połączyć i zagotować. Wystudzić. Dodać drobno pokrojone orzechy laskow ...

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Kasza jaglana z jabłkami

Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...

Placuszki serowe z patelni

Z truskawkami i truskawkowym sosem!

Wróć do listy przepisów