/ Przepisy / Mazurki na drożdżowym spodzie

Opis przygotowania

Uwaga: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Do śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić.

Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z miękkim masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, dodać żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać z przygotowaną wcześniej śmietaną. Wyrobić i zostawić pod przykryciem na 30-40 minut.

Przygotować masę makową. Do cukru wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić. Mak zalać gorącym mlekiem. Po 30 minutach odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać bakalie (wcześniej pokrojone w drobną kostkę i zalane rumem), płatki migdałowe i posiekane orzechy oraz bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dodać konfiturę wiśniową i cukier waniliowy. Wsypać cukier z drożdżami, wymieszać. Wlać miód. Jajko wybić, roztrzepać z białkiem, wymieszać z masą makową.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta (stolnicę obficie posypać mąką). Posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenie i zrobić lukier. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem (tyle, ile zabierze – powinien być dość gęsty) i udekorować nim wystudzone placki. Do dekoracji można użyć także kandyzowanej skórki cytrynowej oraz migdałów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 240
Ewa gotuje - odc. nr 240

W Wielką Sobotę Ewa przygotuje świąteczny schab w rozmarynie, faszerowany...

 

Podobne przepisy

Ziemniaczki z... fasoli

A tak naprawdę z czekolady i fasoli...

Bułeczki serowe z ananasem

Z budyniem śmietankowym...

Królewicz

Na miodzie!

Płatki z owocami leśnymi

Na domowym mleku migdałowym!

Wróć do listy przepisów