M±kę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy czę¶ci. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z drug± porcj± odstawić do lodówki lub zamrażalnika (ciasta powinny chłodzić się tak długo, aż stwardniej± i będ± się dobrze ucierać).
Trzeci± czę¶ć ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o rozmiarach 21x33 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±). Posmarować powidłami. Na powidła dać uprażone i przesiekane orzechy włoskie.
Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach). Białka ubić na sztywn± pianę, pod koniec dodać cukier i m±kę ziemniaczan±. Nałożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć drug± porcję chłodnego ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje dorsza na...
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane ¶liwki. Zalać wod± z cukrem, postawić na ...
Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczow± oraz kakao. M±kę wymieszać z ...
Galaretki rozpu¶cić w 2 szklankach gor±cej wody. Czekoladę połamać na kawałki, wrzuci ...
Na stolnicę przesiać m±kę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...