/ Przepisy / Placek królewski

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać masło, wysiekać. Gdy zrobi się kruszonka, dodać jajko i żółtko, dolać miód i śmietanę, dodać cukier puder, po czym zarobić ciasto.

Podzielić na trzy części. Pierwszą odłożyć, do drugiej dodać łyżkę kakao, do trzeciej kawę. Przełożyć do foremek i upiec na złoty kolor.

Przygotować masę jabłkową - jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na patelnię, przesmażyć na maśle, przyprawić cynamonem, połączyć z galaretką cytrynową.
Po upieczeniu placki wystudzić i przełożyć masą jabłkową. Wierzch udekorować lukrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 137
Ewa gotuje - odc. nr 137

Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na nietypowy gulasz z indyczych wątróbek....

 

Podobne przepisy

Sernik czekoladowy na herbatnikach

Dużo czekolady i kajmaku...

Piernik bardzo puszysty

Do zrobienia w ostatniej chwili;-)

Chałka trójkolorowa

Warkocz na drożdżach;-)

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Wróć do listy przepisów