Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z masłem, dodać żółtka. Następnie dodać drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia (np. do piekarnika).
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, pozbawić gniazd nasiennych, przyprawić cynamonem i rozprażyć na patelni. Wyłożyć na ciasto. Na jabłka dać pianę ubitą z białek i cukru oraz cukru waniliowego. Upiec na złoty kolor.
W sezonie zamiast jabłek można dać wiśnie lub borówki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz poleci nam zupę z botwinki na zimno. - Uwielbiam,...
Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...
Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, ...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...
Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...