Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z masłem, dodać żółtka. Następnie dodać drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia (np. do piekarnika).
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, pozbawić gniazd nasiennych, przyprawić cynamonem i rozprażyć na patelni. Wyłożyć na ciasto. Na jabłka dać pianę ubitą z białek i cukru oraz cukru waniliowego. Upiec na złoty kolor.
W sezonie zamiast jabłek można dać wiśnie lub borówki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz poleci nam zupę z botwinki na zimno. - Uwielbiam,...
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...
Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...