/ Przepisy / Kruche ciasto jabłkami przekładane

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Gdy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, zrobić dołek i wybić jajka. Zarobić. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, podsypać mąką. Następnie podzielić na trzy równe części i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Formę do pieczenia posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość klasycznej prostokątnej formy (24x38 cm; dobrze sprawdza się blacha z trzema rantami - łatwiej wyciągnąć ciasto po upieczeniu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na złoty kolor (20-25 minut). W piekarniku z termoobiegiem można piec dwa placki naraz.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce - wprost do dużego rondla. Gdy tylko się rozpieką i puszczą sok, zestawić garnek z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać, aż rozpuści się w jabłkach.

Upieczone placki przełożyć gorącą masą jabłkową. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Ciasto trzeba wynieść do chłodu na co najmniej 4 godziny, by nawilgło. Najlepsze jest na drugi dzień.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 77
Ewa gotuje - odc. nr 77

Kuchnia polska też może być dietetyczna – przekonuje Ewa Wachowicz,...

 

Podobne przepisy

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

Zaskakujące ciasto pełne maku...

Pierniczki

Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyp ...

Kurczak limonkowy z salsą

Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, ...

Blok czekoladowy

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około ...

Wróć do listy przepisów