Kuchnia polska też może być dietetyczna – przekonuje Ewa Wachowicz, przecząc tym samym obiegowej opinii, że Polacy jedzą tłusto, niezdrowo i byle jak. W programie pani Ewa sięgnie do sprawdzonych przepisów – zrobi kaszę gryczaną z grzybami oraz kruchy placek z jabłkami. Dowiemy się też jak gotować kaszę, by nie straciła swych cennych właściwości. – Kasza gryczana jest nie tylko smaczna, ale i niesamowicie zdrowa: zawiera dużo białka i minerałów. Ponadto jest bardzo delikatna i nie zakwasza organizmu – mówi Ewa Wachowicz. – Najlepiej smakuje z surówką z marchewki. Ucieram ją na drobnej tarce, dodaję trochę soku z cytryny i winne jabłko – też starte na tarce, ale o grubych oczkach.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...
Kaszę dokładnie opłukać na sicie i odsączyć. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać k ...
Marchewkę utrzeć na drobnej tarce, dodać sok z cytryny i winne jabłko - też starte na ...