Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tort orzechowo-jabłkowy

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło. Wsypać cukier. Dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia. Posiekać. Dodać żółtka. Posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 25 cm). Przełożyć do foremki.

Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Wodę podgrzać w garnku. Posłodzić. Dodać cukier z wanilią. Wsypać galaretkę. Wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Do owoców dodać galaretkę. Dobrze wymieszać i wyłożyć na wystudzony spód. Ubić i wstawić do lodówki.

Orzechy uprażyć w piekarniku (7 minut, 200 st. C). Zmielić. Śmietanę podgrzać w garnku. Wsypać cukier. Gdy się rozpuści wsypać orzechy. Wymieszać i wystudzić.

Masło spienić. Porcjami dodać wystudzone orzechy cały czas ucierając. Masę przełożyć na jabłka. Schłodzić w lodówce.

Udekorować polewą czekoladową (1 tabliczka czekolady gorzkiej + łyżka masła). Ozdobić liofilizowanymi truskawkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 556
Ewa gotuje - odc. nr 556

Na kolejne gotowanie Ewa Wachowicz zaprosi do Zawoi. U stóp Babiej zrobi...

 

Podobne przepisy

Serniczki z truskawkami

W foremkach na babeczki...

Szarlotka na rubinoli

Kruche z rubinolą;-)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Najlepsze jest z węgierkami;-)

Sernik straciatella

Inspirowany włoskimi lodami z czekoladą...

Wróć do listy przepisów