Sklep Ewa Wachowicz
ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 556

OPIS ODCINKA

Na kolejne gotowanie Ewa Wachowicz zaprosi do Zawoi. U stóp Babiej zrobi zupę jogurtową, która jest tradycyjną potrawą górali. Ale uwaga - górali tureckich! Potrawa może być podana zarówno na zimno, jak i na ciepło. A co ciekawe - w Turcji najczęściej jadana jest jesienią oraz wczesną zimą. Jej nazwa yayla çorbası, choć współcześnie znana jest raczej jako yoğurtlu corba, oznacza dosłownie „zupę z górskiego pastwiska”. Na drugie danie będzie leczo z dynią i leśnymi grzybami. Taki gulasz to potrawa jednogarnkową. Zwykło się mówić, że robi się sama, bo składniki wystarczy wrzucić do naczynia, wymieszać i poczekać, aż wszystko udusi się na wolnym ogniu. Tort jabłkowo-orzechowy na deser zostanie przygotowany wedle starej, sprawdzonej receptury, którą Ewa dostała od widzów. Zobaczymy też jedną z potraw z lat dzieciństwa autorki programu - grysik na mleku podany z sokiem malinowym.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na ipla.tv
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Turecka zupa jogurtowa

Yayla çorbası - czyli zupa z górskich pastwisk...

Leczo z dynią i leśnymi grzybami

Węgierski klasyk w zawojskiej odsłonie;-)

Grysik na mleku

Z sokiem malinowym!

Tort orzechowo-jabłkowy

Wedle starej, sprawdzonej receptury...

Wróć do listy odcinków