
Białka posolić i ubić. Utrwalić cukrem - dodawać porcjami i cały czas miksować. Dorzucić żółtka. Wymieszać robotem na niskich obrotach. Wlać ekstrakt z wanilii. Wsypać mąkę i wymieszać szpatułką. Przełożyć na blachę piekarnikową z papierem do pieczenia i rozprowadzić po całości.
Piec przez 8-10 minut w temp. 190 st. C.
Ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę. Zdjąć papier. Ciasto posmarować dżemem i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Zawinąć w ściereczkę i odstawić.
Sok i wino wlać do rondelka. Wymieszać i zagotować. Wsypać galaretkę. Rozpuścić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać gorącą galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
Roladę pokroić w krążki. Ułożyć na dnie i bokach szklanej miski wyścielonej folią spożywczą.
Śmietanę ubić. Przełożyć do tężejącej galaretki. Wymieszać. Dorzucić filety z mandarynek. Przełożyć do miski z ciastem. Wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć z miski (do góry spodem), przełożyć na paterę i udekorować bratkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po majówce zostało sporo produktów, więc tym razem Ewa Wachowicz pokażę...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...
Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...
Mąkę i masło wysiekać nożem. Dolać śmietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...